High Dose Chemotherapy

High Dose Chemotherapy

Hoge dosis chemotherapie.


We hebben nu de 1e twee behandelingen van het behandelplan achter de rug en zijn nu aangekomen bij de 3e behandeling, de hoge dosis chemo.
De verwachting is dat dit de op 1 na zwaarste behandeling zal zijn in het hele protocol. Iedere behandeling heeft zo zijn bijwerkingen.

Het is de bedoeling dat deze hoge dosis alle neuroblastoomcellen kapot maakt. Helaas is het onvermijdelijk dat ook de goede cellen worden gesloopt. Het zorgt ervoor dat het beenmerg, de fabriek van het bloed, volledig wordt stilgelegd om zo alle cellen kapot te maken. Stamcellen zorgen voor de aanmaak van de verschillende bloedcellen. Er moeten voortdurend nieuwe bloedcellen worden aangemaakt om de oude cellen te vervangen. De rode bloedcellen zijn nodig voor het transport van zuurstof in het lichaam. De witte bloedcellen zorgen voor de afweer tegen infecties. Bloedplaatjes spelen een belangrijke rol bij de bloedstolling.

Allexa krijgt 3 dagen lang chemo en op de 4e dag krijgt ze haar eerder geoogste stamcellen weer terug. Ze krijgt de stamcellen terug omdat het beenmerg dus wordt stilgelegd, maar ook weer moet worden opgestart. Dat doen ze met haar eigen stamcellen en dat duurt even voordat het werkt. Ze wordt van deze hoge dosis erg ziek en omdat ze geen cellen heeft zal ze continu onder controle staan. De verwachting is dat Allexa 2 tot 4 weken opgenomen zal worden.
Ik heb eerder al de vraag gehad waarom er geen donor stamcellen worden gebruikt dus dat zal ik ook uitleggen. Donorcellen hebben sneller de kans om afgestoten te worden door het lichaam dan de eigen cellen. Vooral in deze situatie is het belangrijk om eigen stamcellen te gebruiken omdat het beenmerg niet opstart met donorcellen, alleen met eigen stamcellen.
Het oogsten en teruggeven van eigen stamcellen heet autologe stamceltransplantatie. Het doel van een autologe stamceltransplantatie is ervoor te zorgen dat de stamcellen in het beenmerg weer uitgroeien, na een behandeling met hoge dosis chemotherapie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.