De Stamcelaferese deel 2

De Stamcelaferese deel 2

 

Vrijdag hebben we stamcellen geoogst maar het waren niet genoeg.  Daarom moest Allexa zaterdag weer opnieuw de hele dag in bed liggen. We hopen dat de uitslag nu wel goed is maar veel vertrouwen hebben we er niet in. 

Kijk wat ze nu doen is met de medicijnen ervoor zorgen dat de stamcellen worden gestimuleerd waardoor het er zoveel worden dat ze los worden ‘geschud’ van het beenmerg en in de bloedbaan terecht komen. Dat bloed oogsten ze en daar filteren ze de stamcellen uit. 

Zoals je intussen wel weet bereiden we ons zoals gewoonlijk weer voor op het ergste. 

Wat als dit niet werkt? Dan is er nog een beenmergtransplantatie als optie.
Bij een beenmergtransplantatie drukken ze een infuus in het beenmerg en oogsten ze dat met een grote holle naald tot ze 300ml hebben. Dat laatste doet echt heel erg zeer. Als volwassene kun je voorstellen dat het voelt alsof je keihard van de trap bent gevallen en er een week last van hebt en bij kinderen voelt het nog erger. 

We hopen dus dat de medicijnen hun werk goed doen en we morgen weer mogen proberen! Alles om die beenmergtransplantatie (of andere opties) niet te hoeven. 

 

De mevrouw die de stamcellen oogst is ook erg lief en speelt ondertussen ook met Allexa. Ze zit echt bijna de hele dag bij ons en gaat niet eens naar de wc. Zo knap, snap echt niet hoe ze het met ons uithoud maar goed ze zegt zelf dat we gezellige mensen zijn dus het zal wel meevallen. Ze heeft voor ons gebeden dat de uitslag vandaag goed zou zijn. Nou ik kan je vertellen die gebeden zijn gehoord! 

De hoeveelheid witte bloedlichamen en stamcellen geven aan wanneer het juiste moment is om te starten met de aferese. De stamcellen worden uitgedrukt in CD34+ cellen. Deze moeten minimaal 20 zijn om te mogen starten met de aferese. 

Zaterdag zijn ze 21! Yes we mogen dus starten! Dit zegt alleen iets over hoeveel stamcellen er in de bloedbaan zitten en nog niets over hoeveel er in totaal geoogst zal worden. We blijven dus nog steeds in afwachting hoeveel er uiteindelijk geoogst wordt. 

Gelukkig krijgen we een uur nadat we klaar zijn al de uitslag en hebben ze weer veel kunnen oogsten maar weer niet genoeg.  Vannacht dus nog een injectie, zondag weer hopen dat ze boven de 20 komt en mag starten met de aferese en hopen dat ze voldoende oogsten zodat het niet allemaal voor niets is geweest. Zondag ochtend zijn de CD34 cellen 45! Dat is veel ten opzichte van wat we vrijdag en zaterdag hebben gezien. Blij! Yes! Weer starten en weer een stapje verder weg van die nare beenmergtransplantatie. 

 

Er gaat weer een lange dag voorbij maar nu moet het echt lukken. De injectie die ze krijgt mag ze maar 3 keer achter elkaar dus dit is de laatste kans. Aan het eind van de dag lopen we wat te geinen met onze ziekenhuisfamilie tot onze verpleegkundige binnenkomt vol glorie dat ik 5 taarten mag bakken. We made it! We hebben genoeg. Zo onwijs blij zijn we met deze positieve uitslag. Ik bak wel 20 taarten als het moet.
Er valt echt een hele grote angst en last van onze schouders af! Nu hebben we eindelijk even pauze van het ziekenhuis.

Stamcelaferese avontuur afgesloten! 

Reactie plaatsen

Reacties

Janneke Boorsma
3 jaar geleden

Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Heb zelf net een zoontje van inmiddels 6 maanden en ik zit elke blog met een brok in mijn keel te lezen. Respect voor jullie hoe jullie dit doen en een dikke vette shoutout naar jullie meisje die dit allemaal zo dapper ondergaat. Heel veel sterkte jullie!